Przepyszny orzechowy posmak idealnie komponuje się z jabłkowo-cynamonowym aromatem :)
Składniki:
Spód:
250 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów laskowych
100 g masła zimnego
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
7 niewielkich jabłek
4 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczka cynamonu
20 g migdałów w kawałkach
Kruszonka:
50 g masła zimnego
25 g cukru
40 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Spód:
Do miski przesiej mąkę i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagnieć ręką. Wysmarowaną masłem formę do tarty obsyp delikatnie mąką i wygnieć ją równomiernie ciastem. Tak rozłożone ciasto ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz spód przez 15 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę i farsz:
Do miski wsyp mąkę, cukier i pokrojone masło. Staraj się jak najdrobniej pokroić masło, mieszając je z mąką i cukrem. Ja się przyznam, że idę na łatwiznę i zagniatam ręką, krusząc ciasto między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę, omijając oczywiście cały środek jabłka. Farsz posyp cukrem i cynamonem i wymieszaj dokładnie. Dodaj migdały.
Następnie na spód wyłóż farsz, wierzch posyp kruszonką i migdałami. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
Składniki:
Spód:
250 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów laskowych
100 g masła zimnego
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
7 niewielkich jabłek
4 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczka cynamonu
20 g migdałów w kawałkach
Kruszonka:
50 g masła zimnego
25 g cukru
40 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Spód:
Do miski przesiej mąkę i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagnieć ręką. Wysmarowaną masłem formę do tarty obsyp delikatnie mąką i wygnieć ją równomiernie ciastem. Tak rozłożone ciasto ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz spód przez 15 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę i farsz:
Do miski wsyp mąkę, cukier i pokrojone masło. Staraj się jak najdrobniej pokroić masło, mieszając je z mąką i cukrem. Ja się przyznam, że idę na łatwiznę i zagniatam ręką, krusząc ciasto między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
Umyte i obrane jabłka pokrój w kostkę, omijając oczywiście cały środek jabłka. Farsz posyp cukrem i cynamonem i wymieszaj dokładnie. Dodaj migdały.
Następnie na spód wyłóż farsz, wierzch posyp kruszonką i migdałami. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz