A więc pora na trochę luksusowego szaleństwa ;)
Mięso renifera występuje w trzech postaciach w Finlandii: smażone, wędzone i gravad (zasypane solą i wysuszone). My kupiliśmy mrożone surowe.
Poronliha, jak usłyszeliśmy, jest pyszne, ale żylaste i twarde, dlatego długo się je przygotowuje - aby zmiękło. Nasze mięso po lekkim podsmażeniu dusiło się około 2 godzin.
Cała historia tutaj :)
Mięso renifera występuje w trzech postaciach w Finlandii: smażone, wędzone i gravad (zasypane solą i wysuszone). My kupiliśmy mrożone surowe.
Poronliha, jak usłyszeliśmy, jest pyszne, ale żylaste i twarde, dlatego długo się je przygotowuje - aby zmiękło. Nasze mięso po lekkim podsmażeniu dusiło się około 2 godzin.
Cała historia tutaj :)
Składniki a'la fiński straganiarz (with excellent english skills!):
450 g mrożonego mięsa z renifera (trochę przypomina pocięte mięso na kebab :P)
sól
pieprz
odrobina wody (ja podlewałam bulionem, bo akurat go miałam - polecam!)
duuuuuuuuuuużo masła
ewentualnie rozmaryn
Przepis:
Mięso rozmrażać w lodówce. W garnku roztopić odrobinę masła, po czym wrzucić mięso. Po lekkim podsmażeniu się, podlać wodą/bulionem i gotować mieszając. Ja po 10 minutach doglądania i mieszania (bo przecież nie wiem, co się będzie działo w tym garnku - pierwszy raz robię renifera!) znudziłam się, więc podlałam jeszcze troszkę, posoliłam i popieprzyłam, wymieszałam, dodałam masełka i pod przykryciem na małych ogniu zostawiłam na 2 godziny.
Oczywiście co jakiś czas kontrolowałam, dolewałam bulionu i sprawdzałam, czy mięso już zmiękło (czekając aż akurat mój renifer zrobi się kruchy po krótszym czasie niż Fin zapowiadał. Oczywiście tak się nie stało.).
Oczywiście co jakiś czas kontrolowałam, dolewałam bulionu i sprawdzałam, czy mięso już zmiękło (czekając aż akurat mój renifer zrobi się kruchy po krótszym czasie niż Fin zapowiadał. Oczywiście tak się nie stało.).
Po 2 baaardzo długich godzinach efekt finalny - baaaaaardzo zadowalający :)
Mięso renifera podaje się ze smashed potatoes, więc takim naszym purree ziemniacznym z podsmażaną cebulką. My zjedliśmy z gotowanymi ziemniakami w łupinkach z masełkiem i solą.
Polecam!
Mięso renifera podaje się ze smashed potatoes, więc takim naszym purree ziemniacznym z podsmażaną cebulką. My zjedliśmy z gotowanymi ziemniakami w łupinkach z masełkiem i solą.
Polecam!
Taka dygresja...
....właściwie to nie wiem, czy tak powinno smakować mięso z renifera, ale tak prostego przepisu to chyba nie można spartaczyć, prawda? Tak czy siak - wyszło DELICIOUS :)
Komentarze
Prześlij komentarz