Podróże wiążą się z doświadczaniem czegoś nowego, odkrywaniem nowych smaków. Oprócz odnajdywania nieznanych niespodziewanych miejsc, właśnie to najbardziej lubię w podróżowaniu - jeść lokalne przysmaki.
Nie jestem miłośniczką zupy rybnej, tym bardziej, że ta którą znam była serwowana z...rodzynkami - okropieństwo.
Wersja fińska jest o wiele smaczniejsza. To jedno z tradycyjnych fińskich dań, które w mojej wersji jest odrobinę uboższe i mam plan zaserwować je nadjeżdżającym niebawem gościom (znanym też z uwielbiania wcześniej wymienionej zupy rybnej z rodzynkami ;) ).
Składniki:
200 g łososia bez skóry
1 l bulionu
1 cebula
2 ziemniaki
30 ml mleka
W oryginalnym przepisie jeszcze:
- por,
- 30 ml śmietany 18%
- koperek do posypania
Ja nie miałam tych składników, więc pominęłam.
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle i odstaw. Do ciepłego bulionu dodaj ziemniaki i gotuj tak długo, aż będą miękkie. Następnie dodaj cebulę i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Łososia opłucz i pokrój w grubą kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zupę odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna, dodaj mleko i zagotuj jeszcze raz.
Pewnie pysznie smakuje ze świeżym koperkiem, więc zachęcam. Ja dodałam odrobinę brokuła.
Pyszna! Idealna i ciepła, w sam raz na powrót ze spaceru przy temperaturze -20 :).
Nie jestem miłośniczką zupy rybnej, tym bardziej, że ta którą znam była serwowana z...rodzynkami - okropieństwo.
Wersja fińska jest o wiele smaczniejsza. To jedno z tradycyjnych fińskich dań, które w mojej wersji jest odrobinę uboższe i mam plan zaserwować je nadjeżdżającym niebawem gościom (znanym też z uwielbiania wcześniej wymienionej zupy rybnej z rodzynkami ;) ).
Składniki:
200 g łososia bez skóry
1 l bulionu
1 cebula
2 ziemniaki
30 ml mleka
W oryginalnym przepisie jeszcze:
- por,
- 30 ml śmietany 18%
- koperek do posypania
Ja nie miałam tych składników, więc pominęłam.
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle i odstaw. Do ciepłego bulionu dodaj ziemniaki i gotuj tak długo, aż będą miękkie. Następnie dodaj cebulę i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Łososia opłucz i pokrój w grubą kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zupę odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna, dodaj mleko i zagotuj jeszcze raz.
Pewnie pysznie smakuje ze świeżym koperkiem, więc zachęcam. Ja dodałam odrobinę brokuła.
Pyszna! Idealna i ciepła, w sam raz na powrót ze spaceru przy temperaturze -20 :).
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOgólnie zupa rybna jest bardzo smaczna i ja jestem zdania, ze jak najbardziej warto jest ją przygotowywać. Ja odkąd pamiętam to zawsze najlepszą rybą u mnie był łosoś. Właśnie dlatego odkąd pojawił się łosoś https://mowisalmon.pl/produkty/losos-norweski-caly/ to muszę przyznać, że jest on bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń