Na zimę najlepsze są zupy.. sycą i dają ciepło :)
Poniżej alternatywa dla kremu z dyni.. to zdecydowanie mój smak.
Składniki:
1 bardzo duża cukinia ( lub 2 standardowej wielkości :) )
250 ml bulionu
1 ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
masełko
sól
pieprz
kolendra
Dodatki: jogurt gęsty, prażony sezam, groszek ptysiowy lub grzanki
Przygotowanie:
W wysokim rondlu podsmaż na masełku czosnek i cebulę. Pokrój cukinię i ziemniaka w kostkę i wrzuć do garnka. Chwilkę podsmaż na cebulce, po czym wlej do garnka bulion. Gotuj 10 minut pod przykryciem . Gdy warzywa zmiękną odstaw garnek z palnika i delikatnie zblenduj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj zupę jeszcze przez 15 minut. Na koniec dodaj kolendrę.
Po nalaniu zupy do miseczek, dodaj na środek zupki łyżkę jogurtu i posyp sezamem. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami :)
Poniżej alternatywa dla kremu z dyni.. to zdecydowanie mój smak.
Składniki:
1 bardzo duża cukinia ( lub 2 standardowej wielkości :) )
250 ml bulionu
1 ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
masełko
sól
pieprz
kolendra
Dodatki: jogurt gęsty, prażony sezam, groszek ptysiowy lub grzanki
Przygotowanie:
W wysokim rondlu podsmaż na masełku czosnek i cebulę. Pokrój cukinię i ziemniaka w kostkę i wrzuć do garnka. Chwilkę podsmaż na cebulce, po czym wlej do garnka bulion. Gotuj 10 minut pod przykryciem . Gdy warzywa zmiękną odstaw garnek z palnika i delikatnie zblenduj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj zupę jeszcze przez 15 minut. Na koniec dodaj kolendrę.
Po nalaniu zupy do miseczek, dodaj na środek zupki łyżkę jogurtu i posyp sezamem. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami :)
Komentarze
Prześlij komentarz