Długo nic się nie ukazywało, ale miejmy nadzieję, że z powodzeniem wróciłam :)
Ostatnio smak mi się zmienił na bardziej kwaskowaty - może to za sprawą mojej mamy, która nałogowo wciąga kwaśne żelki :)
Oto nowy mój przysmak - tarta cytrynowa - kwaskowata, na pysznym kruchym spodzie.
Składniki:
Spód:
220 g mąki
1/3 szklanki cukru pudru
mała szczypta soli
125 g masła, zimnego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
Masa:
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny
Dodatki: cząstki migdałów, cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone (słodki)
Przygotowanie:
Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i odstawić.
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól - wymieszać. Dodać masło pokrojone wcześniej w kostkę i zagnieść. Dodać żółtko i wodę i zagniatać dalej. Ciasto od razu można wyłożyć na formę ugniatając palcami równomiernie. Na czas rozgrzania piekarnika do 190 stopni, formę z ciastem włożyć do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec około 15 minut.
Wszystkie składniki do stworzenia masy wymieszać blenderem. Masa jest dość rzadka, ale nie należy się tym przejmować, bo w piekarniku się zetnie. Na spód wylać masę, na wierzch wysypać cząstki migdałów. i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ponieważ tarta jest dość kwaśna, można podawać z bitą śmietaną lub serkiem mascarpone ( zmiksowany z odrobina cukru pudru - to moja wersja :) ).
Ostatnio smak mi się zmienił na bardziej kwaskowaty - może to za sprawą mojej mamy, która nałogowo wciąga kwaśne żelki :)
Oto nowy mój przysmak - tarta cytrynowa - kwaskowata, na pysznym kruchym spodzie.
Składniki:
Spód:
220 g mąki
1/3 szklanki cukru pudru
mała szczypta soli
125 g masła, zimnego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
Masa:
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny
Dodatki: cząstki migdałów, cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone (słodki)
Przygotowanie:
Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i odstawić.
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól - wymieszać. Dodać masło pokrojone wcześniej w kostkę i zagnieść. Dodać żółtko i wodę i zagniatać dalej. Ciasto od razu można wyłożyć na formę ugniatając palcami równomiernie. Na czas rozgrzania piekarnika do 190 stopni, formę z ciastem włożyć do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec około 15 minut.
Wszystkie składniki do stworzenia masy wymieszać blenderem. Masa jest dość rzadka, ale nie należy się tym przejmować, bo w piekarniku się zetnie. Na spód wylać masę, na wierzch wysypać cząstki migdałów. i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ponieważ tarta jest dość kwaśna, można podawać z bitą śmietaną lub serkiem mascarpone ( zmiksowany z odrobina cukru pudru - to moja wersja :) ).
Ommnnnom ja dziś robiłam tartę w wersji wytrawnej, ale widzę, że chyba trzeba będzie wkrótce zrobić w wersji słodkiej :)
OdpowiedzUsuńmusimy się wspierać, powodzenia zatem!! :)
OdpowiedzUsuń