Idą święta i już czas podjąć pierwsze próby najnowszych przepisów na ciacha :)
Składniki:
300 g mąki
120 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka
100 g cukru
1 jajko
łyżeczka przyprawy korzennej
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, przyprawę korzenną. Osobno zmiksuj masło z cukrem oraz jajkiem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj mleko. Następnie dodawaj stopniowo suche składniki. Masa powinna być gładka, ale nie musi odchodzić od palców, ale też nie może być za rzadka. ulep z masy kulę, oprósz mąką i zawiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę, aby trochę zgęstniała.
Rozwałkuj ciasto na około 7 mm i wykrój formami do robienia ciastek/pierników kształty. Jeśli posiadasz stempelek do ciastek, odbij je na uzyskanych kształtach.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Pysznie smakują z masłem orzechowym lub migdałowych, a także z różnego rodzaju konfiturami :)
Składniki:
300 g mąki
120 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka
100 g cukru
1 jajko
łyżeczka przyprawy korzennej
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, przyprawę korzenną. Osobno zmiksuj masło z cukrem oraz jajkiem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj mleko. Następnie dodawaj stopniowo suche składniki. Masa powinna być gładka, ale nie musi odchodzić od palców, ale też nie może być za rzadka. ulep z masy kulę, oprósz mąką i zawiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę, aby trochę zgęstniała.
Rozwałkuj ciasto na około 7 mm i wykrój formami do robienia ciastek/pierników kształty. Jeśli posiadasz stempelek do ciastek, odbij je na uzyskanych kształtach.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Pysznie smakują z masłem orzechowym lub migdałowych, a także z różnego rodzaju konfiturami :)
czasem właśnie człowiek potrzebuje takich zwykłych ciasteczek z herbatką :)
OdpowiedzUsuń