Składniki:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g cukru
szczypta soli
skórka z dwóch cytryn
1 opakowaniu cukru wanilinowego
2 jajka
250 ml jogurtu, kefiru, maślanki
1/2 kostki masła
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło i pozostawić do ostudzenia. Cytryny sparzyć i zetrzeć na tarce skórkę z cytryn. Do miski wsypać przez sitko mąkę, dodać sodę oczyszczoną. W osobnym naczyniu zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanych jajek dodać jogurt oraz przestudzone masło i ponownie zmiksować. Wymieszać. Do miski z mąką dodawać stopniowo masę jajeczną, na koniec dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać aż do połączenia składników.
Do formy wyłożonej papilotkami wlać masę, zostawiając 1 cm pusty na wyrośnięcie babeczek.
Muffiny piec w 190 stopniach przez 20-25 minut.
Najbardziej w tych wszystkich babeczkach podoba mi się to, że są one bardzo proste i szybkie do zrobienia. Tym bardziej kiedy wykonuję muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Wtedy mam pewność, że jak najbardziej takie słodkości szybko się rozejdą.
OdpowiedzUsuń