Składniki:
100 g masła
szklanka cukru
szklanka mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
opakowanie przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (użyłam kawy Inki)
słoik powideł śliwkowych
Polewa:
1/3 szklanki kremówki 30%
1 łyżka kawy zbożowej
1 gorzka czekolada
Przygotowanie:
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Do szklanki wsyp przyprawy: korzenną, cynamon, kakao. W większym garnku roztopić masło, dodać cukier, miód i 2 łyżki powideł śliwkowych. Wymieszać aż cukier się roztopi. Dodać mieszankę przypraw. Cały czas mieszać. Po chwili zdjąć z palnika i dodać sodę, kawę zbożową., mleko oraz roztrzepane jajka. Mieszać aż masa się spieni. Tak mieszając dodawać stopniowo mąkę i dalej mieszać. Całość wylać do formy. Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy piernik jest suchy.
Gdy piernik przestygnie, przekroić na 3 części, posmarować grubo powidłami śliwkowymi. Cały piernik polać polewą czekoladową (wszystko razem podgrzać, rozpuścić i mieszać). Odstaw do wyschnięcia, najlepiej w zimne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz