Składniki:
150 g mąki pszennej
90 g miękkiego masła
60 g cukru
2 żółtka
40 g mielonych migdałów
60 g mielonych orzechów laskowych
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z nią zmielone migdały i orzechy laskowe. Żółtka miksujemy krótko z cukrem. Dodajemy do miski miękkie masło, nasiona z jednej laski wanilii oraz masę jajeczną. Siekamy jak najdrobniej wszystkie składniki, potem zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Możemy polać polewą czekoladową.
waniliowe ciasteczka to smaki mojego dzieciństwa. uwielbiam je piec, bo znikają w ekspresowym tempie :)
OdpowiedzUsuńZ przepisu ,,brzmią" bardzo fajnie. A bardzo zmieniają kształt podczas pieczenia? Myślisz, że można je potraktować wyciskaczką do ciastek? Dostałam pod choinkę w kształcie motylków w różnych wielkościach i chciałabym przetestować :P
OdpowiedzUsuńco prawda się nie zmieniają za bardzo, ale są kruche bardzo przy robieniu, więc nie radzę próbować..btw fajny prezent :)
OdpowiedzUsuńA to faktycznie nie zaryzykuję ;) A prezent bardzo fajny uwzględniając moją słabość do motywu motyla :D
Usuń