2 opakowanie ciastek owsianych (ja używam Złotokłose)
50 g masła
100 ml oleju
5 białek
2 budynie wanilinowe z cukrem
1 cukier z prawdziwą wanilią
400 g malin
1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
szklanka mąki
200 g masła
50 g cukru
Przygotowanie:
Kruszonka:
wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć szybko ze sobą jak naj mniej ugniatając. Na końcu uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażarki i zamrozić.
Ciasto:
Masło rozpuścić w rondelku. W międzyczasie ciastka rozdrobnić, najlepiej miksując je. Połączyć ze sobą dokładnie, a następnie wyłożyć równomiernie na blaszce (33 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić najlepiej w chłodne miejsce.
Białka ubijać na sztywno. Po pierwszym spienieniu, dodać pół łyżeczki soli. Jak białka już będą sztywne, dosypywać powoli i ostrożnie cukier. Następnie łyżkami stopniowo dodawać budyń. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec wlewać wolnym jednostajnym strumieniem olej. Ubijać już tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć ubite białka, ułożyć maliny, a następnie utrzeć ciasto kruche na wierzch ciasta.
Piec 35 - 45 minut - w zależności od piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz