Składniki:
szklanka startej marchwi
pół szklanki startych orzechów laskowych
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru pudru
2 jaja
1/3 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki przyprawy korzennej
garść poszatkowanych orzechów lub migdały w płatkach
szczypta soli
Masa:
200 g serka śniadaniowego typu Filadelfia
1/5 szklanki cukru pudru
70 g masła
Przygotowanie:
Połącz wszystkie suche składniki: przesiej mąkę, cukier puder, orzechy i przyprawy. Rozbełtaj jajka i dodaj do nich olej. Wszystko połącz i dodaj do startej marchewki. Na koniec wsyp orzechy.
Wyłóż do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piecz 45 minut w 180 stopniach.
Masę przygotowuj z produktów o temperaturze pokojowej. Masło zmiksuj z cukrem i powoli dodawaj serek. Po wystudzeniu ciasta przekrój je na pół i przełóż masą. Można posypać masę płatkami migdałowymi.
Smacznego i zdrowego!
Uwielbiam marchewkowe! Tez ostatnio piekłam
OdpowiedzUsuń