Składniki:
160 g mąki
50 g stopionego masła
2 jaja
1/3 szklanki cukru
250 ml mleka
szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Żółtka ubij z cukrem na jednolitą masę. Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj sól, masę żółtkową, i ostygnięte masło. Na końcu dodaj 100 ml mleka. Wymieszaj wszystko na gładką masę., po czym dodaj resztę mleka i jeszcze raz wymieszaj. Zostaw na 15 minut. Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej gofrownicę, a następnie małe ilości wylej na nią i zamknij do upieczenia gofrów. Piecz przez około 8 minut, następnie wyłóż na talerz do lekkiego ostygnięcia żeby nabrały chrupkości.
Podawaj według upodobania - z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubioną konfiturą czy owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz