Tym razem przepis na wykwintne polędwiczki wieprzowe. Orzechowa nutka, która tonie w piwnym posmaku stanowi prawdziwe zaskoczenie dla jedzących. Po uprażeniu orzechy nadają potrawie wyrazistości, którą suszona śliwka neutralizuje swoją słodyczą. Do dzieła!
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
4 łyżki masła
100 g orzechów nerkowca
70 g orzechów laskowych
natka pietruszki
6 posiekanych ząbków czosnku
80 ml oliwy z oliwek
100 g suszonych śliwek
100 ml słodkiego, ciemnego piwa ( z temperaturą pokojową! - bo szkło moze pęknąć, doświadczyłam tego ;) )
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Polędwiczki opłukać wodą, pokroić w plastry 1,5 cm i tłuczkiem lekko rozbić mięso (mięso można również pokroić w niezbyt dużą kostkę i przyrządzić w formie gulaszu).
Następnie oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz natrzeć czosnkiem. Tak przyprawione, obsmażyć na rozgrzanym maśle.
W między czasie na suchej patelni uprażyć poszatkowane wcześniej orzechy. Dodać do nich oliwę, pokrojone suszone owoce oraz posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowaną marynatą zalać mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na około 20 minut.
Po tym czasie mięso wyjąć, a do sosu wlać piwo i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać kawałek masła i podać mięso.
Polędwiczki ze śliwką i piwem mają intensywny, ciekawy smak. Polecamy każdemu, kto gustuje w słodkim smaku potraw. Podawać można z ryżem lub kaszą jęczmienną. Idealnie komponuje się też do tego dania sałatka z gruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz