Składniki:
1 duży bakłażan
4 średnie pomidory
1 mała cebula
garść słonecznika
pół szklanki ugotowanego ryż
ząbek czosnku
10 listków świeżego oregano
sok z ćwiartki cytryny
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyj bakłażan i przekrój go wpół. Wydrąż środek warzywa i szybko skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Miąższ pokrój w kostkę i również dodaj odrobinę soku z cytryny. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę.
Czosnek sprasuj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pokrojone warzywa, przypraw solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaj słonecznik i ugotowany ryż.
Farsz umieść w obu połówkach bakłażana. Zapiekaj w piekarniku przez 40 minut w 160 stopniach.
Pycha :) A u mnie też był dziś bakłążan nadziewany na obiad!
OdpowiedzUsuń