Tort, który stanie się ulubionym dla trufloholików :)
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa truflowa:
2 kostki masła
2 jajka
szklanka cukru pudru
7 łyżek ciemnego kakao
15 trufli (ja najbardziej lubię te Odry - złoto-czarne folijki)
kieliszek spirytusu
+ 2 słoiki wiśni drylowanych z kompotu
puszka brzoskwiń
1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne powoli dodawaj cukier. Następnie dodaj 4 żółtka i porządnie ubij. Na koniec dodaj delikatnie mąkę i kakao i proszek do pieczenia.
Blaszkę wysmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Piecz 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Utrzyj jaja z cukrem pudrem. Oddzielnie rozkręcić masło, do którego dodawaj stopniowo ubite jaja. Następnie dodajemy kakao.
Roztop w garnku trufle na małym ogniu. Ostudzone trufle dodaj do masy - wszystko ukręć i na samym końcu dodaj stopniowo spirytus. Masę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Biszkopt przetnij na 3 części. Wysmaruj masą wierzchnią część pierwszego płata biszkoptu. Na nim ułóż odsączone wiśnie. Następny płat posmaruj z obydwu stron - najpierw jedna i właśnie tą stroną połóż biszkopt na wiśniach. Następnie posmaruj drugą stronę płata. Na niej również umieść wiśnie i przykryj wysmarowaną masą trzecią część biszkopta.
Rozdysponuj masę tak, aby na koniec cały tort nim wysmarować.
Galaretkę cytrynową rozpuść w 200 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.
Brzoskwinie odsącz i pokrój w grube plastry. Ułóż je na górze na obwodzie tortu - grubszą częścią na zewnątrz - w ten sposób galaretka nie będzie wyciekała. Cały top tortu wyłóż owocami wedle uznania, a na koniec polej już lekko zciętą galaretką.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień - bardziej czuć alkohol :)
Komentarze
Prześlij komentarz