Składniki ( na 9 sztuk):
3 białka
200 g pukru pudru
szczypta soli
Przygotowanie:
Ubij białka, dodaj sól, a następnie małymi porcjami dodawaj cukier puder. Ubijaj tak długo, aż masa będzie stała. Sprawdź przechylając pojemnik, jeśli choć trochę wypływa, ubijaj dalej (ja ubijałam około 10 minut).
Następnie masę wlej uważnie do rękawa z dużą końcówką i wyciśnij na blachę pokrytą papierem d pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni około 40-50 minut. Im dłużej będziesz je trzymała w piekarniku, tym bardziej kruche będą. Ja piekłam 40 minut i bezy są w środku mokre, wręcz piankowe - takich się w sklepie nie kupi :)
Po upieczeniu nie wyjmuj ich razu z piekarnika. Wyłącz piekarnik i zostaw przy uchylonych drzwiczkach - w ten sposób nie opadną.
Gdy bezy ostygną rozpuść ulubioną czekoladę i wysuszone bezy zanurz na ułamek sekundy w lekko przestudzonej już czekoladzie.
Pozostaw do zasuszenia.
Pięknie wyglądają i smacznie smakują :)
Komentarze
Prześlij komentarz