Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
budyń waniliowy bez cukru
1/2 l mleka
200 ml śmietanki kremówki 30 %
3 żółtka
2 małe opakowania cukru waniliowego
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Do gotującego się mleka wsyp budyń i 2 opakowania cukru waniliowego. Mieszaj aż zgęstnieje. Następnie dodaj śmietankę, żółtka i cynamon. Wszystko wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj formę do muffinek. Nie smaruj jej tłuszczem. Ciasto francuskie rozwiń, wyjmij z niego papierek, następnie ponownie zwiń. Potnij rulonik z ciasta na kawałki o szerokości około 2cm. Każdą foremkę do muffinek wyłóż ciastem (2centymetrowym kawałkiem). Ciasto kurczy się pod wpływem ciepła, także spróbuj to zrobić na całą wysokość foremki, a nawet wyżej. Do każdej foremki wlej masę budyniową na około 3/4 wysokości. Nie przejmuj się, gdy podczas pieczenia wyleje się na boki - to standard, a na smaku nie traci :)
Piecz 20 minut w 200 stopaniach.
Jedz jeszcze na ciepło, nie jest to smak rodem z Portugalii, ale zachęcam do spróbowania, bardzo dobre :)
Świetna słodka przekąska, w sumie, można i na śniadanie, prawda?
OdpowiedzUsuńWłaśnie pochłonęłam 4... ;)
Usuńmuszą być pyszne..;)
OdpowiedzUsuńmega pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) a do tego pasujący do lizbońskich klimatów niebieski talerz :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie planuję wizytę w Lizbonie i pewnie w pierwszej kolejności zawitam do polecanej przez Ciebie kawiarnii :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! ja w czerwcu będę i już zaplanowałam nawet podwójną wizytę. Uzależniające :)
Usuńurocze :-) i wydaja się takie nieskomplikowane, a bardzo apetyczne. :-) bardzo zazdroszczę podróży do Portugalii. :-) mimo szczerych chęci ciągle nie mogę tam dotrzeć. :-)
OdpowiedzUsuń