Składniki:
10 rurek makaronu canelloni
250 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowe)
1 cebula
100 ml sosu pomidorowego
garść uprażonego słonecznika
sól
pieprz
naturalna przyprawa do drobiu
sos beszamelowy:
30 g masła
3 łyżki mąki
200 ml mleka
Przygotowanie:
Mięso smaż na patelni z posiekaną cebulką, przypraw według uznania. Na końcu dodaj uprażony wcześniej słonecznik, a następnie sos pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę.
Rurki do canelloni zanuż na 5 minut we wrzącej wodzie żeby zmiękły. Na wysmarowanej tłuszczem brywtance układaj napełnione usmażonym mięsem rurki makaronu tak, aby przylegały do siebie.
Następnie rozpuść na małym ogniu masło i dodaj do niego mąkę. Przysmaż przez 3 minuty na małym ogniu, po czym wlej mleko i wymieszaj. Dopraw solą. Mieszaj aż sos zgęstnieje. Polej nim canelloni i wstaw do piekarnika na 30-40 minut pod przykryciem. Na 10 minut przed wyjęciem zdejmij pokrywkę żeby wierzch sie przypiekł. Temperatura piekarnika powinna wynosić 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz