250g piersi z kurczaka
200 g dyni
garść żurawiny suszonej
200 ml mleczka kokosowego
1/2 małej cebulki
ostra papryka
naturalna przyprawa do drobiu
sezam
cynamon
cukier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy. Kroimy na kostkę i marynujemy w ziołach, poszatkowanej cebuli, soli i pieprzu. Mięso odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny. Oczywiście możesz też od razu je smażyć, natomiast nie będzie tak aromatyczne jak po marynowaniu.
Mięso usmaż na patelni z małą ilością tłuszczu. Pokrój dynię na kostkę i podsmaż ją w osobnym garnku na łyżeczce oliwy. Dodaj mleczko kokosowe, cukier, cynamon oraz ostrą paprykę. Gotuj tak długo, aż dynia zmięknie. 5 minut przed końcem gotowania dodaj żurawinę. Do garnka wsyp mięso i jeszcze chwilę pogotuj.
Podawaj z ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy.
Komentarze
Prześlij komentarz