Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
60 g bułki tartej
100 g zmielonych migdałów
225 g masła
130 g cukru
1 duże jajko
Masa z daktyli
300 g suszonych daktyli
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
120 ml wody
żurawina i płatki migdałowe do udekorowania
Przygotowanie:
Obierz jabłko i potnij na kawałki. Do garnuszka wlej wodę, sok z cytryny, dodaj daktyle oraz jabłko. Zagotuj i pozostaw do zmięknięcia około 10 minut. Następnie zmiksuj.
Rozpuść masło w rondelku. Ostudź. Do miski wsyp mąkę, tartą bułkę, zmielone migdały, cukier oraz jajko. Dodaj ostudzone masło. Wymieszaj i dokładnie połącz składniki ze sobą. Ciasto delikatnie rozwałkować, a jeśli będzie się rwało wykleić nim tartę.Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 25 minut.
Gdy ostygnie posmaruj wierzch ciasta masą. udekoruj płatkami migdałowymi oraz żurawiną.
Komentarze
Prześlij komentarz