Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g masła
180 g cukru pudru
2 cytryny ( a właściwie skórki z nich)
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W garnuszku roztop masło. Jajka ubij z cukrem pudrem. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj skórkę z wcześniej sparzonych wrzątkiem cytryn. Do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj masę jajeczną, przestudzone masło oraz proszek do pieczenia i skórkę z cytryn. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Formę do babek wyłóż papierem do pieczenia przełóż ciasto i piecz w piekarniku około 35 minut.
Babka bardzo dobre smakuje z puddingiem cytrynowym, do którego można wykorzystać sok z cytryn, które zostaną po "odarciu" ich ze skórki :).
Moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam skórkę z cytryny lub z pomarańczy w ciastach, a gdy jest dodana do pączków to już w ogóle się rozpływam. Z miłą chęcią teraz zjadłabym kawałek tej babeczki. Szkoda, że nie można się tak poczęstować przez ekran. :)
OdpowiedzUsuńzrobiłabym, ale leniwiec mnie dopadł. :P pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA. i zapraszam do się..
http://lasotka.blog.pl/