Mój eksperyment się powiódł! Miałam dwie obrane cytryny i o godzinie 23.30 zastanawiałam się, co z nich można pysznego zrobić. Pudding wyszedł wybornie, bardzo leciutki, rozpływający się w ustach, idealny na ciepłe (miejmy nadzieję nadchodzące) dni :)
Składniki:
(2 porcje deseru)
sok z 1,5 cytryny
3 łyżki galaretki cytrynowej
jajko
5 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki kremówki (prosto z lodówki!)
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytryn do garnuszka, dodaj 3 łyżki cukru pudru i podgrzej. Gdy zacznie lekko wrzeć, wsyp 3 łyżki galaterki i mieszaj do rozpuszczenia się (nie powinno się podgrzewać cytryny do temperatury powyżej 40 stopni, bo traci właściwości odżywcze, ale powiedzmy że na ten deser ma być po prostu dobry, a niekoniecznie zdrowy ;P). Płyn odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie zmiksuj jajko na gęstą masę. Dodaj łyżkę cukru pudru i miksuj jeszcze chwilę. W osobnym naczyniu zmiksuj zimną kremówkę na sztywno. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj łyżkę cukru pudru.
Do miseczki z ubitym jajkiem dodaj ostrożnie sok z cytryny z galaretką (już chłodną) i zamieszaj. Następnie równe ostrożnie dodaj ubitą śmietanę. Wszystko ubij krótko końcówką do ubijania jajek.
Nałóż do salaterki i odstaw na kilka godzin do lodówki (ja zostawiłam na noc).
Bardzo orzeźwiający smak dla osób, które lubią cytrusowe smaczki :)
(2 porcje deseru)
sok z 1,5 cytryny
3 łyżki galaretki cytrynowej
jajko
5 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki kremówki (prosto z lodówki!)
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytryn do garnuszka, dodaj 3 łyżki cukru pudru i podgrzej. Gdy zacznie lekko wrzeć, wsyp 3 łyżki galaterki i mieszaj do rozpuszczenia się (nie powinno się podgrzewać cytryny do temperatury powyżej 40 stopni, bo traci właściwości odżywcze, ale powiedzmy że na ten deser ma być po prostu dobry, a niekoniecznie zdrowy ;P). Płyn odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie zmiksuj jajko na gęstą masę. Dodaj łyżkę cukru pudru i miksuj jeszcze chwilę. W osobnym naczyniu zmiksuj zimną kremówkę na sztywno. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj łyżkę cukru pudru.
Do miseczki z ubitym jajkiem dodaj ostrożnie sok z cytryny z galaretką (już chłodną) i zamieszaj. Następnie równe ostrożnie dodaj ubitą śmietanę. Wszystko ubij krótko końcówką do ubijania jajek.
Nałóż do salaterki i odstaw na kilka godzin do lodówki (ja zostawiłam na noc).
Bardzo orzeźwiający smak dla osób, które lubią cytrusowe smaczki :)
Komentarze
Prześlij komentarz