Składniki:
400 g combra jagnięcego w kawałkach
rozmaryn
sól
pieprz
oliwa
50 ml octu balsamicznego
łyżka soku z cytryny
20 ml porto
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso oprószyć solą i pieprzem, dodać rozmaryn. Następnie nasmarować sprasowanym wcześniej czosnkiem, a wszystko skropić oliwą i octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Mięso w ten sposób zyska głęboki smak i aromat.
Mięso wyjąć z lodówki i odczekać, aż będzie miało pokojową temperaturę.
W małym rondelku połączyć 50 ml octu balsamicznego z miodem i rozmarynem i zagotować. Następnie dodać sok z cytryny i porto i jeszcze chwilę gotować.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, a w międzyczasie mięso podsmażyć krótko na patelni z obydwu stron. Do rozgrzanego piekarnika w szklanym naczyniu włożyć mięso i polać lekko sosem.
Piec 25 minut.
Gotowy comber polać sosem. Do dania świetnie smakuje sos figowy.
Komentarze
Prześlij komentarz