Składniki:
500 g płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki dyni łuskanej
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki migdałów w skórce
4 łyżki miodu
4 łyżki oleju słonecznikowego
+ żurawina i rodzynki
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do dużego naczynia. W rondelku połączyć olej z miodem i podgrzewać lekko. Wystudzony dodać do bakalii i dokładnie wymieszać, aby całość była lekko mokra.
Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 140 stopni.
Po upieczeniu wystudzić, połamać, pokruszyć, dodać rodzynki i żurawinę.
Przechowywać w suchym pojemniku.
Jeść z mlekiem lub jogurtem. Jeśli mieszanka okaże się za mało słodka, dodać cukier brązowy albo więcej miodu.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńdomowa granola jest najlepsza, można do niej "włożyć" wszystko na co ma się tylko ochotę :)
OdpowiedzUsuń