Niesamowicie czekoladowe ciastka, rozpływające się ustach to idealny przysmak na przywitanie zbliżających się świąt!
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
100 g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru brązowego
4 łyżki kakao
1/2 szklanki zmiksowanych orzechów włoskich
1 duża łyżka miodu
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy piernikowej naturalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
80 g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej roztopić masło. Gdy przestygnie, razem z miodem i jajkiem zmiksować lekko. Do osobnej miski wsypać wszystkie suche składniki zamieszać. Wlać płynną masę, wymieszać dokładnie na gładką masę. Na końcu dodać czekoladę pokrojoną w kostkę.
Z masy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia ułożyć uformowane palcami okrągłe płaskie krążki z ciasteczek. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
100 g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru brązowego
4 łyżki kakao
1/2 szklanki zmiksowanych orzechów włoskich
1 duża łyżka miodu
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy piernikowej naturalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
80 g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej roztopić masło. Gdy przestygnie, razem z miodem i jajkiem zmiksować lekko. Do osobnej miski wsypać wszystkie suche składniki zamieszać. Wlać płynną masę, wymieszać dokładnie na gładką masę. Na końcu dodać czekoladę pokrojoną w kostkę.
Z masy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia ułożyć uformowane palcami okrągłe płaskie krążki z ciasteczek. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz