Spadł śnieg, czas pierniki piec!
Składniki:
300 g mąki pszennej
3 łyżki miodu
3 łyżki naturalnej przyprawy korzennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
10 g masła roztopionego
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
+ foremki do wykrawania pierników
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu podgrzać miód, aby osiągnął płynną postać. Mąkę przesiać przez sitko. Wlać miód do miski z mąką. Następnie dodać przyprawę korzenną, sodę oraz cukier. Wszystko wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło, a na koniec wlać letnie mleko. Wszystko zagnieść dokładnie palcami do elastycznej jednolitej masy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Na stolnicę wysypać mąkę. Ciasto rozwałkować na około pół centymetra grubości i wykrawać foremkami pierniczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach min. 1 cm.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka wyrosną i będą po ostygnięciu twarde. Najlepiej jest je przełożyć do pojemnika w papierze aby po tygodniu dwóch zmiękły.
Dekorować lukrem lub czekoladą jak TUTAJ.
Składniki:
300 g mąki pszennej
3 łyżki miodu
3 łyżki naturalnej przyprawy korzennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
10 g masła roztopionego
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
+ foremki do wykrawania pierników
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu podgrzać miód, aby osiągnął płynną postać. Mąkę przesiać przez sitko. Wlać miód do miski z mąką. Następnie dodać przyprawę korzenną, sodę oraz cukier. Wszystko wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło, a na koniec wlać letnie mleko. Wszystko zagnieść dokładnie palcami do elastycznej jednolitej masy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Na stolnicę wysypać mąkę. Ciasto rozwałkować na około pół centymetra grubości i wykrawać foremkami pierniczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach min. 1 cm.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka wyrosną i będą po ostygnięciu twarde. Najlepiej jest je przełożyć do pojemnika w papierze aby po tygodniu dwóch zmiękły.
Dekorować lukrem lub czekoladą jak TUTAJ.
Pięknie przyozdobione:)
OdpowiedzUsuńdziękuję! i polecam, bo to sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuń