Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kostki masła
pełna szklanka miodu płynnego
200 g cukru
20g naturalnej przyprawy do pierników
1 jajo
5 łyżek kakao w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
cukier puder
mleko
syrop malinowy
lub czekolada
posypka
+ foremki do wykrawania pierników
Przygotowanie:
Miód rozpuść w garnuszku razem z cukrem i masłem. Zostawiamy do ostudzenia. Sypkie składniki łączymy w dużej misce. Wraz z rozbełtanym jajkiem wlewamy ostudzoną masę do miski i dodajemy przyprawy. Ciastko zagniatamy lekko, następnie przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ciastko rozwałkowujemy na cienki, około półcentymetrowy placek. Foremkami wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Nie trzymaj pierniczków zbyt długo w piekarniku, aby nie zrobiły się zbyt twarde.
Gdy pierniczki wystygną możesz je udekorować lub polukrować: do 1/3 szklanki mleka wsyp cukier puder. Możesz dodać trochę syropu malinowego ani uzyskać naturalny kolor malinowy. Jeśli wolisz czekoladowe smaki, zamiast lukru, roztop czekoladę i posmaruj pierniczki masą czekoladową.
Pierniczki gdy wyschną odłóż do puszki, po czasie staną się chrupiące i idealne, aby na święta je smakować!
Spróbuj też innego przepisu na pierkniki z fantazją.
Komentarze
Prześlij komentarz