Składniki:
300 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy
pół szklanki wody
150 g serka mascarpone
mały jogurt grecki (najgęstszy jaki znam)
150 g łososia wędzonego
1 pomidor
10 oliwek czarnych
pół papryki zielonej
garść świeżych listków oregano
zioła prowansalskie
sól i pieprz
ostra papryka
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę oraz pół szklanki wody. Wyrabiać ciasto palcami. Jeśli będzie się kleić do rąk, dodać więcej mąki. Ciasto powinno odchodzić do palców. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykleić nim formę do tart. Nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby nie tworzyły się pęcherze powietrzne.
Piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
W wysokiej misce roztrzepać 2 jajka. Dodać serek mascarpone oraz jogurt. Doprawić oregano i pozostałymi przyprawami. Do masy dodać kawałki łososia oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Całość wylać na przestygnięty spód tarty. Na wierzch ułożyć plastry pomidora oraz kawałki oliwek.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.
oj cos czuje,ze to upichce!
OdpowiedzUsuń