Idealne na I i II święto do barszczu - paszteciki z mięsem :)
Składniki:
350 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
40 g drożdży
1 łyżka cukru
200 g mleka
3 żółtka + jedno całe jajko
3/4 łyżeczki soli
sezam
Farsz:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
1 mała cebula
przyprawy
sol
pieprz
Przygotowanie:
Na początek trzeba zrobić zaczyn: w pokojowej temperaturze drożdże rozgnieść widelcem, dodać łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Wymieszać aż nie będzie widać żadnych grudek i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie pokroić cebulkę w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i przyprawić. Smażyć około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.
W osobnej misce przesiać mąkę i wsypać sól. W szklance roztrzepać lekko 3 żółtka. Do miski z mąką dodać odczyn drożdżowy i wymieszać. Potem stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite.
Następnie dodać masło i zagniatać ręką około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli klei się do rak, dodaj trochę mąki.
Tak przygotowane ciasto zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Miskę przykryj ręczniczkiem kuchennym.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, wyciąć podłużne pasy na około 8 cm szerokości w po jednym z dłuższych boków układać wzdłuż farsz. Zawinąć farsz mięsem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachę złączeniem do dołu. Powtórzyć z resztą ciasta i farszu.
Ułożone na blaszce ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać delikatnie sezamem. Pokroić ciasto w poprzek. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
350 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
40 g drożdży
1 łyżka cukru
200 g mleka
3 żółtka + jedno całe jajko
3/4 łyżeczki soli
sezam
Farsz:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
1 mała cebula
przyprawy
sol
pieprz
Przygotowanie:
Na początek trzeba zrobić zaczyn: w pokojowej temperaturze drożdże rozgnieść widelcem, dodać łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Wymieszać aż nie będzie widać żadnych grudek i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie pokroić cebulkę w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i przyprawić. Smażyć około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.
W osobnej misce przesiać mąkę i wsypać sól. W szklance roztrzepać lekko 3 żółtka. Do miski z mąką dodać odczyn drożdżowy i wymieszać. Potem stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite.
Następnie dodać masło i zagniatać ręką około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli klei się do rak, dodaj trochę mąki.
Tak przygotowane ciasto zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Miskę przykryj ręczniczkiem kuchennym.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, wyciąć podłużne pasy na około 8 cm szerokości w po jednym z dłuższych boków układać wzdłuż farsz. Zawinąć farsz mięsem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachę złączeniem do dołu. Powtórzyć z resztą ciasta i farszu.
Ułożone na blaszce ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać delikatnie sezamem. Pokroić ciasto w poprzek. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuń