Dla tych, którzy jeszcze przechowują dynię, mam propozycję zastąpienia nią ziemniaków :)
Składniki:
1/4 średniej dyni
ząbek czosnku
olej z oliwek (najlepiej z przyprawami)
majeranek
sól
pieprz
+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Dynię umyć i przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środek, a dynię obrać ze skórki. Obmyć jeszcze raz, a następnie ćwiartkę dyni pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Resztę dyni schować do lodówki, można ją wykorzystać robiąc placuszki dyniowe.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę, posypać nim kostki dyni. To samo zrobić z majerankiem i dużą ilością soli i pieprzu (dyni sama w sobie ma mało smaku, więc trzeba jej pomóc przyprawami). Na koniec polać oliwą. Wymieszać dokładnie.
Na blaszce wyłożyć folię aluminiową i ułożyć dynię. Piec przez 20 minut.
Świetnie smakuje jako dodatek do penne z kawałkami gotowanego kurczaka i orzechami :)
Składniki:
1/4 średniej dyni
ząbek czosnku
olej z oliwek (najlepiej z przyprawami)
majeranek
sól
pieprz
+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Dynię umyć i przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środek, a dynię obrać ze skórki. Obmyć jeszcze raz, a następnie ćwiartkę dyni pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Resztę dyni schować do lodówki, można ją wykorzystać robiąc placuszki dyniowe.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę, posypać nim kostki dyni. To samo zrobić z majerankiem i dużą ilością soli i pieprzu (dyni sama w sobie ma mało smaku, więc trzeba jej pomóc przyprawami). Na koniec polać oliwą. Wymieszać dokładnie.
Na blaszce wyłożyć folię aluminiową i ułożyć dynię. Piec przez 20 minut.
Świetnie smakuje jako dodatek do penne z kawałkami gotowanego kurczaka i orzechami :)
Komentarze
Prześlij komentarz