Składniki:
- 4 dorsze (tusze)
- 100 g masła
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 średni pomidor
- Sok z cytryny
- Sezam do posypki
- Sól
- Pieprz
- Naturalna przyprawa do ryb
- Rozmaryn
+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ryby płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Tusze oprószamy dokładnie przyprawami, solą, pieprzem. Ryby układamy na dość dużym kawałkach folii, tak, aby na końcu szczelnie zawinąć zawartość. Skrapiamy lekko cytrynką i pozostawiamy je tak na 30 minut, by się
zamarynowały.
Połowę porcji masła rozpuszczamy na
patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek.
Środek
tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki
cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek
masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec
całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie
zawijamy w folię.
Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dzięki masełku ryba nie jest sucha, a aromat iście zachęcający - pod warunkiem, że ktoś lubi czosnek :)
wyobrażam sobie jak musi cudnie pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana :)
Sama pieczona ryba jest za każdym razem pyszna, ale przede wszystkim to właśnie ryba musi być świeża. Ja rybę bardzo chętnie zamawiam od https://mowisalmon.pl/produkty/ i muszę przyznać, że dla mnie jest ona numerem jeden.
OdpowiedzUsuń