Kolejna tarta :)
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki krupczatki
150 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka
Składniki na wierzch tarty:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
dżem truskawkowy
4 śliwki
garść winogron
pół opakowania galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
...potem częstuj każdego, kto przyjdzie Cię odwiedzić :)
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki krupczatki
150 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka
Składniki na wierzch tarty:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
dżem truskawkowy
4 śliwki
garść winogron
pół opakowania galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
- Pokrój zmrożone masło w drobną kostkę, dodaj do niego mąkę i żółtka i zagniataj jak najkrócej się da ( im ciasto będzie krócej wyrabiane, tym bardziej kruchą postać będzie miało po upieczeniu). Ulep dużą kulkę i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto i wylep nim formę do tarty. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem - w ten sposób podczas pieczenia między ciastem a formą nie zrobią się pęcherze powietrzne. Piecz około 25 minut.
- Umyj śliwki i winogrona, przetnij w pół i wyciągnij pestki. Połówki śliwek pokrój na plasterki.
- Gdy wyciągniesz ciasto z piekarnika, pozostaw je do ostygnięcia. W tym czasie zrób budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw do ostygnięcia - gdy wylejesz go na ciasto powinien być jeszcze letni i płynny.
- Połowę opakowania galaretki rozpuść we w 150 ml wrzątku i wymieszaj do rozpuszczenia. Ostudź, ale gdy wylejesz na ciasto koniecznie powinna mieć płynną konsystencję.
- Ciasto wysmaruj cienką warstwą dżemu truskawkowego. Na to wylej masę budyniową, a na wierzch ułóż owoce. Na samym końcu polej zimną płynną galaretką.
- Ciasto włóż na minimum godzinę do lodówki.
...potem częstuj każdego, kto przyjdzie Cię odwiedzić :)
Komentarze
Prześlij komentarz