Składniki ( na ok. 8 babeczek)
130 g zimnego masła
200g mąki
jajko
szczypta soli
szczypta cukru
3 czubate łyżki kakao
150 g śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
8 łyżeczek konfitury malinowej
4 winogrona zielone
4 winogrona czerwone
+ foremki do babeczek
Przygotowanie:
Zimne masło pokroić najdrobniej jak się da, dodać mąkę, zmiksowane jajko oraz sól, cukier i kakao. Wszystko zagnieść najkrócej jak się da - wtedy ciasto będzie kruche. wylepić małe foremki do babeczek i wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, babeczki nakłuć widelcem, żeby nie porobiły się pęcherze powietrzne. Piec babeczki około 20 minut.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Gdy babeczki ostygną na spód każdej ułożyć odrobinę konfitury i wlać bitą śmietanę. Ozdobić winogronami.
Klasyczny, prosty i przepyszny pomysł na kruche babeczki.
OdpowiedzUsuńfajne, czekoladowe babki, połączenie z bitą śmietaną to strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuń