Jadłam przeróżne Tiramisu w przeróżnych miejscach. Od Polski, po Włochy i chociaż zastanawia mnie to, że bardziej od włoskiego smakuje mi moje własne Tiramisu, to nie przeszkadza mi to w ogóle :) Chyba to kwestia nie żałowania na rumie i mocnej kawie, jak to bywa w przypadku kupnych bądź restauracyjnych deserach...
Składniki:
opakowanie serka mascarpone
4 żółtka
1/4 szklanki cukru
szklanka mocnej kawy
50 ml rumu
paczka miękkich biszkoptów
paczka miękkich biszkoptów
2 łyżeczki gorzekiego kakao
Przygotowanie:
Zaparz mocną kawę, mniej więcej 200 ml. Pozostaw do ostygnięcia, po czym dolej rumu.
W trakcie, gdy kawa będzie stygła, sparz jajka wrzątkiem, a następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka razem z cukrem ubij na jednolitą gęstą masę. Dodaj serek mascarpone i ubij ponownie.
Przygotuj 4 salaterki. Biszkopty namaczaj kawą z prądem :) i wyłóż nimi spód salaterki. Na wierzch polej masą mascarpone, tak aby przykryć biszkopty. Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie polej masą.
Ja osobiście odstawiam tak przygotowane deserki Tiramisu na moc do lodówki - wtedy masa przechodzi alkoholem i dodatkowo ma intensywniejszy aromat kawowy i przed samym podaniem posypuję kakao.
SMACZNEGO :)
Przygotowanie:
Zaparz mocną kawę, mniej więcej 200 ml. Pozostaw do ostygnięcia, po czym dolej rumu.
W trakcie, gdy kawa będzie stygła, sparz jajka wrzątkiem, a następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka razem z cukrem ubij na jednolitą gęstą masę. Dodaj serek mascarpone i ubij ponownie.
Przygotuj 4 salaterki. Biszkopty namaczaj kawą z prądem :) i wyłóż nimi spód salaterki. Na wierzch polej masą mascarpone, tak aby przykryć biszkopty. Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie polej masą.
Ja osobiście odstawiam tak przygotowane deserki Tiramisu na moc do lodówki - wtedy masa przechodzi alkoholem i dodatkowo ma intensywniejszy aromat kawowy i przed samym podaniem posypuję kakao.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz