Składniki:
2 szklanki mąki
150 g zimnego masła
5 łyżek mleka
2 jaja
80 ml śmietanki kremówki
120 g sera feta
1 mały jogurt
1 pomidor
10 listków świeżej mięty
10 listków świeżego oregano
1/3 małej cukinii
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokroić masło w drobną kosteczkę. Dodać mąkę szczyptę soli i mleko. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie pokroić pomidora, cukinię i ser feta. Osobno zmiksować jaja. Dodać kremówkę, połowę porcji fety. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować lub po prostu wykleić nim blaszkę. Nakłuć gęsto ciasto i tak przygotowaną blaszkę włożyć do piekarnika na ok 25 minut.
Po wyjęciu blaszki wlać masę jajeczno-serową na spód do tarty i ułożyć warzywa, resztę fety oraz listki przypraw.
Piecz ok 25 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz