Na czym polega sekret chleba pieczonego na zakwasie?
W przeciwieństwie do chlebów drożdżowych, ma on wiele dobroczynnych właściwości. Dzięki kwasom i dzikim drożdżom wraz z błonnikiem nasze jelita mogą prawidłowo funkcjonować. To co jemy zdecydowanie wpływa na to, jak się czujemy i co ważniejsze, na nasze zdrowie, dlatego musimy świadomie wybierać, co jeść, by nie zanieczyszczać swojego organizmu.
W przeciwieństwie do chlebów drożdżowych, ma on wiele dobroczynnych właściwości. Dzięki kwasom i dzikim drożdżom wraz z błonnikiem nasze jelita mogą prawidłowo funkcjonować. To co jemy zdecydowanie wpływa na to, jak się czujemy i co ważniejsze, na nasze zdrowie, dlatego musimy świadomie wybierać, co jeść, by nie zanieczyszczać swojego organizmu.
Polecamy chleb na zakwasie, bogaty w witaminy B1, B2, B6 oraz kwas
foliowy, tak potrzebny młodym kobietom, szczególnie planującym zajść w ciążę.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej razowej/żytniej razowej lub innej jaką lubicie
1/6 szklanki siemienia lnianego
1/6 szklanki siemienia lnianego
2 płaskie łyżeczki soli
Garść pestek dyni
Garść słonecznika
Garść żurawiny
2 szklanki wody
5 łyżek zakwasu
Przygotowanie:
- 3 godziny przed przygotowaniem chleba wyciągnij zakwas z lodówki, aby miał temperaturę pokojową, gdy będziesz go używała.
- Wszystkie składniki wymieszaj i dobrze ugnieć na jednolitą masę, nie za twardą. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatało, można dodać odrobinę wody.
- Odłóż do słoiczka 5 łyżek zakwasu i wstaw do lodówki. Po 3 dniach ponownie możesz wykorzystać go do kolejnego pieczenia chleba). Zakwas przechowywać można maksymalnie do 2 tygodni.
- Przełóż do foremki (kresówka) wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 6-10 h w ciepłe miejsce (ja stawiam obok czajnika). Ja robię chleb albo wieczorem i piekę rano, albo rano i piekę wieczorem. Foremkę przykryj ściereczką kuchenną.
- Piecz 60 minut w 200 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij chleb z foremki, w ten sposób szybciej ostygnie i nie będzie bardzo wilgotny.
Zobacz też domowy chleb ze śliwką.
Komentarze
Prześlij komentarz