Lato to czas owocowy...trzeba wykorzystać soczyste dary natury i wkomponować je w nasze codzienne posiłki...i desery oczywiście ;)
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
kostka zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
kieliszek wódki
masa:
budyń waniliowy
mleko
+ ulubiony dżem (najlepiej domowy) i owocki :)
Przygotowanie:
W misce poszatkuj zimną kostkę masła jak najdrobniej się uda. dodaj mąkę, żółtko, sól oraz mały kieliszek wódki i wymieszaj. Staraj się nie ugniatać ciasta - wtedy będzie ono kruche. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 25 minut.
W wolnej chwili przyrządź budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu ( jeśli budyń nie zawiera cukry, pamiętaj dodać cukier do budyniu!). Odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Wyłóż formę do tarty i nakłuj w paru miejscach widelcem ( wtedy uniknie się tworzenia pęcherzy między ciastem na blaszką). Piecz około 25 minut.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika pozwól mu ostygnąć po czym wysmaruj cienko dżemem ( ja użyłam z czarnej porzeczki), a następnie budyniem ( ostudzonym, ale nie zimnym bo wtedy ciężko będzie sie rozprowadzał). Na samym końcu dodaj na wierzch owocki i najlepiej wstaw do lodówki na noc...ale przetestowałam, że od razu też na upartego można jeść :) :)
Smacznego!
Tarta budyniowa z malinami i borówkami |
Przepis na tartę budyniową z ulubionymi owocami
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
kostka zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
kieliszek wódki
masa:
budyń waniliowy
mleko
+ ulubiony dżem (najlepiej domowy) i owocki :)
Przygotowanie:
W misce poszatkuj zimną kostkę masła jak najdrobniej się uda. dodaj mąkę, żółtko, sól oraz mały kieliszek wódki i wymieszaj. Staraj się nie ugniatać ciasta - wtedy będzie ono kruche. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 25 minut.
W wolnej chwili przyrządź budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu ( jeśli budyń nie zawiera cukry, pamiętaj dodać cukier do budyniu!). Odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Wyłóż formę do tarty i nakłuj w paru miejscach widelcem ( wtedy uniknie się tworzenia pęcherzy między ciastem na blaszką). Piecz około 25 minut.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika pozwól mu ostygnąć po czym wysmaruj cienko dżemem ( ja użyłam z czarnej porzeczki), a następnie budyniem ( ostudzonym, ale nie zimnym bo wtedy ciężko będzie sie rozprowadzał). Na samym końcu dodaj na wierzch owocki i najlepiej wstaw do lodówki na noc...ale przetestowałam, że od razu też na upartego można jeść :) :)
Smacznego!
tarta budyniowa z borówkami i winogronem |
|
Rozpusta! Ale jaka piękna rozpusta:)
OdpowiedzUsuńOczywista oczywistość, że życie trzeba czasem "ubudyniowić"! ;)
OdpowiedzUsuń