Znudziło mi się samo masło. Nie lubię kremowych serków, a tym bardziej past jajecznych, rybnych ze sklepu...Zawsze mam wątpliwości co do składu, więc postanowiłam robić więcej swoich własnych przetworów, past, kremów.
Pesto robi się błyskawicznie szybko i jest na prawdę pyszne z każdej zieleninki :)
Składniki:
250 g rukoli
2 ząbki czosnku
40 g zielonych oliwek
15 g zmiksowanych uprażonych pestek z dyni (polskiego pochodzenia!)
6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W mikserze miksujemy rukolę, sprasowany czosnek, pokrojone oliwki oraz uprażone pestki z dyni. Dodajemy oliwę i miksujemy wszystko na gładką papkę.
Umyte i wysuszone listki rukoli łączymy w mikserze z wcześniej sprasowanym czosnkiem, pokrojonymi oliwkami i prażonymi orzeszkami zielnymi. Dodajemy oliwę. Nie dodaję soli, bo oliwki już słony smaczek nadają. Pestki dyni mają bardzo łagodny aromat, więc jak dla mnie komponuje się najlepiej z takimi zielonymi miksturami.
Pesto robi się błyskawicznie szybko i jest na prawdę pyszne z każdej zieleninki :)
Składniki:
250 g rukoli
2 ząbki czosnku
40 g zielonych oliwek
15 g zmiksowanych uprażonych pestek z dyni (polskiego pochodzenia!)
6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W mikserze miksujemy rukolę, sprasowany czosnek, pokrojone oliwki oraz uprażone pestki z dyni. Dodajemy oliwę i miksujemy wszystko na gładką papkę.
Umyte i wysuszone listki rukoli łączymy w mikserze z wcześniej sprasowanym czosnkiem, pokrojonymi oliwkami i prażonymi orzeszkami zielnymi. Dodajemy oliwę. Nie dodaję soli, bo oliwki już słony smaczek nadają. Pestki dyni mają bardzo łagodny aromat, więc jak dla mnie komponuje się najlepiej z takimi zielonymi miksturami.
Komentarze
Prześlij komentarz