Lubię rękoma ugniatać ciasto. Ale drożdżowe nie należy do najłatwiejszych ;) Pomimo ubabranej kuchni, jagodowe bułeczki wyszły całkiem pysznie :)
Składniki:
60 g masła
2 duże jajka
150 g cukru pudru
300 ml mleka
szczypta soli
2 duże jajka
650 g maki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 budyń waniliowy
500g jagód
Przygotowanie:
Składniki:
60 g masła
2 duże jajka
150 g cukru pudru
300 ml mleka
szczypta soli
2 duże jajka
650 g maki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 budyń waniliowy
500g jagód
Przygotowanie:
Aby zrobić ten smakołyk na świeżych drożdżach najpierw musimy przygotować odczyn drożdżowy.
1. W małym rondelku roztapiamy masło do płynnej postaci.
2. Dwa jaja roztrzepujemy z cukrem pudrem.
3. Podgrzewamy lekko mleko i łączymy wcześniej przygotowane składniki.
4. Mąkę pszenną wymieszaj z gotowym odczynem drożdżowym, dodaj szczyptę soli. Połącz z resztą składników.
5. Wyrabiaj ciasto, jeśli będzie się kleiło i dodawaj stopniowo mąkę. Na koniec obtocz mąką, tak, aby się nie kleiła do rąk lekko podrzucając w górę.
6. Pozostaw w misce posypanej mąką w ciepłym miejscu pod ściereczką aż ciasto urośnie do dwukrotnego rozmiaru.
7. W międzyczasie ugotuj budyń i umyj jagody - delikatnie podsusz.
8. Wyłóż połowę gotowego ciasta na na stolnicę oprószoną mąką i ponownie lekko wyrób. Rozwałkuj na prostokąt wielkości blachy. Jedną część prostokąta wysmaruj budyniem i posyp jagodami. Zagnij rozwałkowane ciasto nieposmarowaną częścią i ostrożnie przełóż na blachy wyłożonej papierem do pieczenia. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
9. Ułożone dwa kawałki ciasta w blaszce pokroj wzdłuż oprószonym wcześniej mąką nożem.
10. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz