Idealna tarta na słono, by wziąć ją w podróż :) Przetestowane w drodze nad nasze polskie morze.
Składniki:
12 pomidorków koktajlowych
10 czarnych oliwek
100 ml jogurt naturalny
50 ml śmietanki 30%
100 g wędzonego łososia
pół dużej kostki sera feta
3 jaja
opakowanie ciasta francuskiego
Świeże listki majeranku lub oregano lub bazylii
Pieprz
Przygotowanie:
W wysokiej misce łączymy jaja, jogurt, śmietankę oraz 3/4 ilości serka fera,jaka potrzebna jest do tarty.
Na koniec doczucamy pocięte drobno listki przypraw ( można dodać przyprawy suszone zamiast świezych oczywiście) i doprawiamy pieprzem. Soli nie proponuję, bo łosoś i feta same w sobie sa słone.
Łososia i oliwki tniemy w mniejsze kawałki, natomiast pomidorki kroimy w pół. 1/4 fety, która nam pozostała kroimy lub kruszymy w mniejszą kosteczkę.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto francuskie wykładamy na blachę i nakuwamy widelcem w wielu miejscach, żeby nie robiły się pęcherze powietrzne. Na to dodajemy połowę oliwek i łososia i zalewamy jajeczno-jogurtową masą. Na wierzch układamy resztę składników, a na koniec dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych.
Zapiekamy w piekarniku ok. 35 minut.
Smacznego :)
Składniki:
12 pomidorków koktajlowych
10 czarnych oliwek
100 ml jogurt naturalny
50 ml śmietanki 30%
100 g wędzonego łososia
pół dużej kostki sera feta
3 jaja
opakowanie ciasta francuskiego
Świeże listki majeranku lub oregano lub bazylii
Pieprz
Przygotowanie:
W wysokiej misce łączymy jaja, jogurt, śmietankę oraz 3/4 ilości serka fera,jaka potrzebna jest do tarty.
Na koniec doczucamy pocięte drobno listki przypraw ( można dodać przyprawy suszone zamiast świezych oczywiście) i doprawiamy pieprzem. Soli nie proponuję, bo łosoś i feta same w sobie sa słone.
Łososia i oliwki tniemy w mniejsze kawałki, natomiast pomidorki kroimy w pół. 1/4 fety, która nam pozostała kroimy lub kruszymy w mniejszą kosteczkę.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto francuskie wykładamy na blachę i nakuwamy widelcem w wielu miejscach, żeby nie robiły się pęcherze powietrzne. Na to dodajemy połowę oliwek i łososia i zalewamy jajeczno-jogurtową masą. Na wierzch układamy resztę składników, a na koniec dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych.
Zapiekamy w piekarniku ok. 35 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz