Dla miłośników serników, ten z pewnością znajdzie się na pierwszych miejscach :)
delikatny, lekki, a biała czekolada dodaje pysznego słodziutkiego smaku. Dzięki połączeniu białej czekolady z serkiem tworzy się ciekawa kompozycja smakowa...no i te malinki ;)
Składniki:
300 g ciastek owsianych
100 g masła
1/3 szklanki kremówki 30%
2 tabliczki białej czekolady
1 kg serka mielonego z wiaderka
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
starta gorzka czekolada do dekoracji
150 g malin
Przygotowanie:
Na małym ogniu roztop masło tak, aby nie powstały bąble - to najbardziej niezdrowa forma masła, więc ogólnie unikaj smażenia na masełku ( a szkoda, bo takie pyszne :/ ).
Rozgnieć dokładnie lub zmiel w blenderze ciasteczka i połącz z lekko przestudzonym roztopionym masłem.
Wyłóż okrągłą formę do ciast papierem do pieczenia, a potem ułóż różno na spodzie masę ciasteczkową. Na czas przygotowywania masy serowej wstaw do lodówki.
W małym garnuszku roztop całą czekoladę z kremówką. Pamiętaj o małym ogniu, żeby czekolada się nie przypaliła, bo szkoda by jej było ;). Często mieszaj.
W dużej miski misce połącz serek, jajo, cukier puder oraz przestudzoną płynną czekoladę. Wymieszaj blenderem, a na końcu delikatnie dodaj malinki i wymieszaj masę łyżką, żeby nie pokaleczyć malinek.
Masę wlej na blachę. Zapiekaj godzinę w 170 stopniach.
Ciasto najlepiej zrób dzień przed podaniem, aby spędziło noc w lodówce, wtedy będzie miało bardziej skondensowaną konsystencję. Przed podaniem posyp lekko startą czekoladą i świeżymi malinami.
Słodka radość - polecam gorąco :)
Komentarze
Prześlij komentarz