Przejdź do głównej zawartości

Wyspa Mainau - Jezioro Bodeńskie

Gdyby ktoś choćby 2 lata temu spytał mnie, czy będę kiedykolwiek mieszkała na terenie Niemiec, pomyślałabym, że żartuje. Niemcy - kraj, przez który całe życie przejeżdżałam przynajmniej raz w roku i nigdy go nie zwiedzałam. Nadal wydaje mi się minimalnie nudny i nieciekawy. Jako, że od kilku tygodni mieszkam tam, gdzie Bawaria graniczy z landem, który już trudniej się wymawia: Baden Wettenburg, będę miała szansę poznać lepiej ten kraj. Dodam, że zostaję tu do grudnia 2017 i jeszcze nie wiem, czy się cieszę.

Jak zwykle zaczęłam od planowania drobnych wypadów w okolice. Okazuje się, że miejscowość, w której wylądowałam - Ulm, jest niezłą bazą wypadową: 3 h do Francji, 3 h do już całkiem porządnych terenów narciarskich w Alpach austriackich, 5 h do płynących winem Włoch i minimalnie ponad godzinkę do Szwajcarii. Czego chcieć więcej? :)



Przygodo witaj!
Zaczęliśmy od krainy 3 państw: Niemiec, Austrii i Szwajcarii, położonych nad jednym jeziorem - Jeziorem Bodeńskim. Piękne widoki, troszkę kojarzące się z amerykańską perełką Lake Tahoe, gdzie cały efekt polega na łączącej się wodzie z górami.

źródło: bird.pl
Prawdziwą pięknością tamtych okolic jest wyspa Mainau, położona na północy Jeziora Bodeńskiego, nieopodal Konstancji. Wyspa ta to prawdziwa kwiatowa perełka. Niegdyś zamieszkiwana i zaprojektowana przez książąt, dziś jest ogrodem botanicznym, porośniętym przez cieszące oko kwiaty i zamieszkałym przez setki motyli. Podziwiać można pracę tutejszych ogrodników, którzy co roku tworzą rzeźby z kwiatów.





Z całego serca polecam - przepiękne formy kwiatowe, różnorodność gatunków i kolorów zadziwia.




 



Mapa Wyspy Mainau, źródło: mainau.de

Praktyczne porady:

Na wyspę można dopłynąć statkiem lub dojechać samochodem.
Bilet wstępu zależy od sezonu (ja byłam w maju 2017) - 19 euro). Jeśli nie jesteś kwiatoholikiem i wystarczą Ci 2 godziny spaceru, radzę po zaplanować wejście po 17:00 - bilet kosztuje połowę ceny (parkingowy również). No i tłumy mniejsze :)
Strona www Wyspy Mainau 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dorsz pieczony w masełku czosnkowym

Składniki:
4 dorsze (tusze)100 g masła6 ząbków czosnku1 duża cebula1 średni pomidorSok z cytrynySezam do posypkiSólPieprzNaturalna przyprawa do rybRozmaryn+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ryby płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Tusze oprószamy dokładnie przyprawami, solą, pieprzem. Ryby układamy na dość dużym kawałkach folii, tak, aby na końcu szczelnie zawinąć zawartość. Skrapiamy lekko cytrynką i pozostawiamy je tak na 30 minut, by się zamarynowały. 
Połowę porcji masła rozpuszczamy na patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek. Środek tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie zawijamy w folię.
Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180  stopni. Dzięki masełku ryba nie jest sucha, a aromat iście zachęcający - pod warunkie…

Tarta cytrynowa z serkiem mascarpone

Długo nic się nie ukazywało, ale miejmy nadzieję, że z powodzeniem wróciłam :)

Ostatnio smak mi się zmienił na bardziej kwaskowaty - może to za sprawą mojej mamy, która nałogowo wciąga kwaśne żelki :)

Oto nowy mój przysmak - tarta cytrynowa - kwaskowata, na pysznym kruchym spodzie.


Składniki:

Spód:
220 g mąki
1/3 szklanki cukru pudru
mała szczypta soli
125 g masła, zimnego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa:
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3  łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny

Dodatki: cząstki migdałów, cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone (słodki)

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i odstawić.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól - wymieszać. Dodać masło pokrojone wcześniej w kostkę i zagnieść. Dodać żółtko i wodę i zagniatać dalej. Ciasto od razu można wyłożyć na formę ugniatając palcami równomiernie. Na czas rozgrzania piekarnika do 190 stopni, formę z ciastem włożyć do lodówk…

Karkówka zapiekana w sosie serowo-cebulowym

Składniki:

6 plastrów karkówki
6 plastrów sera żółtego
150 ml śmietanki kremówki
pół opakowania zupy cebulowej (ja użyłam Francuskiej Zupy Cebulowej Knorr)
sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. 1-centymetrowe umyte plastry karkówki ułożyć na blaszce, oprószyć solą i pieprzem tylko z wierzchniej strony. Następnie posypać instantem zupy cebulowej, na to nałożyć plastry sera. Wszystko zalać kremówką.

Piec przez godzinę.