Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze śliwkami

Kolejna tarta :)


Składniki na ciasto kruche:

200 g mąki krupczatki
150 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka

Składniki na wierzch tarty:


1 budyń waniliowy
500 ml mleka
dżem truskawkowy
4 śliwki
garść winogron
pół opakowania galaretki cytrynowej

Przygotowanie:
  1. Pokrój zmrożone masło w drobną kostkę, dodaj do niego mąkę i żółtka i zagniataj jak najkrócej się da ( im ciasto będzie krócej wyrabiane, tym bardziej kruchą postać będzie miało po upieczeniu). Ulep dużą kulkę i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto i wylep nim formę do tarty. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem - w ten sposób podczas pieczenia między ciastem a formą nie zrobią się pęcherze powietrzne. Piecz około 25 minut.
  3. Umyj śliwki i winogrona, przetnij w pół i wyciągnij pestki. Połówki śliwek pokrój na plasterki.
  4. Gdy wyciągniesz ciasto z piekarnika, pozostaw je do ostygnięcia. W tym czasie zrób budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw do ostygnięcia - gdy wylejesz go na ciasto powinien być jeszcze letni i płynny. 
  5. Połowę opakowania galaretki rozpuść we w 150 ml wrzątku i wymieszaj do rozpuszczenia. Ostudź, ale gdy wylejesz na ciasto koniecznie powinna mieć płynną konsystencję.
  6. Ciasto wysmaruj cienką warstwą dżemu truskawkowego. Na to wylej masę budyniową, a na wierzch ułóż owoce. Na samym końcu polej zimną płynną galaretką.
  7. Ciasto włóż na minimum godzinę do lodówki.


...potem częstuj każdego, kto przyjdzie Cię odwiedzić :)



 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dorsz pieczony w masełku czosnkowym

Składniki:
4 dorsze (tusze)100 g masła6 ząbków czosnku1 duża cebula1 średni pomidorSok z cytrynySezam do posypkiSólPieprzNaturalna przyprawa do rybRozmaryn+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ryby płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Tusze oprószamy dokładnie przyprawami, solą, pieprzem. Ryby układamy na dość dużym kawałkach folii, tak, aby na końcu szczelnie zawinąć zawartość. Skrapiamy lekko cytrynką i pozostawiamy je tak na 30 minut, by się zamarynowały. 
Połowę porcji masła rozpuszczamy na patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek. Środek tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie zawijamy w folię.
Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180  stopni. Dzięki masełku ryba nie jest sucha, a aromat iście zachęcający - pod warunkie…

Jak smakuje mięso renifera?

"Jak mogłaś zjeść cudownego czerwononosego Rudolfa ?!"

"Już nigdy nie dostaniesz prezentu pod choinkę!"
.. i wiele wiele innych usłyszałam po poinformowaniu znajomych o tym strasznym wydarzeniu: zjadłam mięso renifera na obiad! Co gorsza - odważyłam się sama je przygotować - ale obiecuję nie polować na nie, chyba, że z aparatem.
W Polsce wszyscy mówili mi: nie jedz renifera, to mięso jest ohydne, fe, niedobre, twarde. A w Finlandii? "Poronlihan paras" - mięso z renifera jest najlepsze. Tutaj wszyscy się nim zachwycają. Oczywiście jest też niesamowicie drogie, tak jak wszystko w Finlandii. Dlatego wybraliśmy tańszą wersję - przygotować je samemu.

No i jak smakuje mięso renifera?

PYSZNIE!
W skrócie: słonawo-kwaskowaty - OK OK - wiem, to nie brzmi zachęcająco, aaaallleee naprawdę renifer jest przesmaczny.  Ciemne jak wołowina, w smaku przypomina trochę jagnięcinę + ma ten specyficzny posmak baraniny. Ale mimo, że baraninie mówię nie - w tym przypadku posmak…

Tarta cytrynowa z serkiem mascarpone

Długo nic się nie ukazywało, ale miejmy nadzieję, że z powodzeniem wróciłam :)

Ostatnio smak mi się zmienił na bardziej kwaskowaty - może to za sprawą mojej mamy, która nałogowo wciąga kwaśne żelki :)

Oto nowy mój przysmak - tarta cytrynowa - kwaskowata, na pysznym kruchym spodzie.


Składniki:

Spód:
220 g mąki
1/3 szklanki cukru pudru
mała szczypta soli
125 g masła, zimnego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa:
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3  łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny

Dodatki: cząstki migdałów, cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone (słodki)

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i odstawić.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól - wymieszać. Dodać masło pokrojone wcześniej w kostkę i zagnieść. Dodać żółtko i wodę i zagniatać dalej. Ciasto od razu można wyłożyć na formę ugniatając palcami równomiernie. Na czas rozgrzania piekarnika do 190 stopni, formę z ciastem włożyć do lodówk…