Przejdź do głównej zawartości

Bardzo czekoladowe babeczki z niespodzianką

Coś na ząb dla czekoladorzerców :)


Składniki (na 4 babeczki):

8 ciasteczek owsianych
2 łyżeczki sezamu
3 łyżki masła
100 g czekolady
4 maliny
1/4 szklanki śmietanki kremówki
płatki migdałów

Przygotowanie:

Zmiksuj ciasteczka i sezam na drobny pył. Rozpuść masło i gdy przestygnie wymieszaj dokładnie ze zmiksowanymi ciasteczkami i sezamem. Wyłóż masą malutkie foremki do babeczek i odstaw na około 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Czekoladę ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj aż ostygnie.

Wyjmij babeczki z lodówki i na dno każdej ułóż jedną malinkę lub pół łyżeczki konfitury malinowej a babeczkę zalej masą czekoladową. Wierzch oprósz płatkami migdałowymi.

Piecz około 20 minut.





Komentarze

  1. świetne te babeczki , bardzo pomysłowe i ślicznie wyglądają ;d

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dorsz pieczony w masełku czosnkowym

Składniki:
4 dorsze (tusze)100 g masła6 ząbków czosnku1 duża cebula1 średni pomidorSok z cytrynySezam do posypkiSólPieprzNaturalna przyprawa do rybRozmaryn+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ryby płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Tusze oprószamy dokładnie przyprawami, solą, pieprzem. Ryby układamy na dość dużym kawałkach folii, tak, aby na końcu szczelnie zawinąć zawartość. Skrapiamy lekko cytrynką i pozostawiamy je tak na 30 minut, by się zamarynowały. 
Połowę porcji masła rozpuszczamy na patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek. Środek tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie zawijamy w folię.
Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180  stopni. Dzięki masełku ryba nie jest sucha, a aromat iście zachęcający - pod warunkie…

Tarta cytrynowa z serkiem mascarpone

Długo nic się nie ukazywało, ale miejmy nadzieję, że z powodzeniem wróciłam :)

Ostatnio smak mi się zmienił na bardziej kwaskowaty - może to za sprawą mojej mamy, która nałogowo wciąga kwaśne żelki :)

Oto nowy mój przysmak - tarta cytrynowa - kwaskowata, na pysznym kruchym spodzie.


Składniki:

Spód:
220 g mąki
1/3 szklanki cukru pudru
mała szczypta soli
125 g masła, zimnego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa:
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3  łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny

Dodatki: cząstki migdałów, cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone (słodki)

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i odstawić.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól - wymieszać. Dodać masło pokrojone wcześniej w kostkę i zagnieść. Dodać żółtko i wodę i zagniatać dalej. Ciasto od razu można wyłożyć na formę ugniatając palcami równomiernie. Na czas rozgrzania piekarnika do 190 stopni, formę z ciastem włożyć do lodówk…

Chleb na zakwasie

Na czym polega sekret chleba pieczonego na zakwasie?



W przeciwieństwie do chlebów drożdżowych, ma on wiele dobroczynnych właściwości. Dzięki kwasom i dzikim drożdżom wraz z błonnikiem nasze jelita mogą prawidłowo funkcjonować. To co jemy zdecydowanie wpływa na to, jak się czujemy i co ważniejsze, na nasze zdrowie, dlatego musimy świadomie wybierać, co jeść, by nie zanieczyszczać swojego organizmu. Polecamy chleb na zakwasie, bogaty w witaminy B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, tak potrzebny młodym kobietom, szczególnie planującym zajść w ciążę.




Składniki:
1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej razowej/żytniej razowej lub innej jaką lubicie
1/6 szklanki siemienia lnianego 2 płaskie łyżeczki soli Garść pestek dyni Garść słonecznika Garść żurawiny 2 szklanki wody 5 łyżek zakwasu

Przygotowanie: 3 godziny przed przygotowaniem chleba wyciągnij zakwas z lodówki, aby miał temperaturę pokojową, gdy będziesz go używała.Wszystkie składniki wymieszaj i dobrze ugnieć na jednolitą masę, nie za twardą. Jeś…