Przejdź do głównej zawartości

Pierożki z wiśniami prosto z Krymu

Kto zna moją babcię, wie, że jest to niezwykła kobieta. Urodzona na Krymie, studiowała w Moskwie medycynę, uciekła do Niemiec, gdzie bez papierów pracowała jako lekarz, przeżyła obóz koncentracyjny, po czym uciekła do Polski. Prawdziwa silna rosjanka, która nigdy nie przestała być damą. Nawet w wieku 93 lat, które w kwietniu jej stuknęły!

To kluczowy przysmak, którego umiejętność przygotowania odziedziczyłam po babci. Pierożki wymagają dużo pracy, tak dużo, jak wiele soku z nich wypływa przy pieczeniu...(a szkoda), ale mimo wszystko nie ma lata bez ich pieczenia :)





Składniki:

800 g mąki pszennej
200 g margaryny
200 g cukru
2 jajka
1 łyżka spirytusu
pół łyżeczki soli
1 szklanka wody
1 kg wiśni ( najlepiej niedrylowanych - wtedy pierożki mają więcej soku w środku) -  mogą być mrożone

Przygotowanie:



W kąpieli wodnej roztop masło. Gdy margaryna ostygnie, dodaj ją do miski z mąką. Dodaj rónież jedno jajko, spirytus, wodę oraz 1/2 łyżeczki soli. Wytabiaj ciasto tak długo, aż nie zacznie odchodzić od palców. Ulep kulkę, obsyp mąką (żeby ciasto nie wyschło) i zostaw w lodówce na około 2 godziny.
Po 2 godzinach gotowe ciasto podziel na ćwiartki.



1. Ćwiartkę wyjmij z lodówki, a resztę włóż ponownie do lodówki. Rozwałkuj ćwiartkę ciasta na około 5 mm grubość i postaraj się wykrawać w cieście równe owalne placki o wymiarach ok. 10cm/15 cm.
2. Po ich wykrojeniu koniecznie odkładaj je na talerzyk i przykrywaj ręczniczkiem, aby nie wyschły.
3. Na ciasto nałóż kilka wiśni (nie za dużo, bo ciasto łatwo pęka), a na wierzch dodaj jedną czubatą łyżeczką cukru.
4. Zwilż brzeg połowy placka wodą, wtedy ciasto łatwiej się zakleja.
5-6. Zagnij pierożka wpół i starannie sklej ze sobą jego krańce.
7-9. Opuszkiem kciuka zawijaj brzeg pierożka, aby utworzyć dekoracyjny bok.

Powtórz to z każdym pierożkiem z całego ciasta, które zostało w lodówce (z góry informuję, że ja dekoracyjny bok uczyłam się kilka łądnych lat robić. Ciasto jest bardzo delikatne i łatwo przerwać jego brzeg, a wtedy możemy pożegnać się z pysznym smakiem soku, który wypłynie na nieszczęsną blachę i się przypali.)
Piekarnik nastaw na 200 stopni.
Rozbełtaj jajo w misce, a następnie posmaruj nim górę pierożków. Pierożki po upieczeniu nabiorą złocistego koloru, a także zasklepią się wszelkie nieszczelności dekoracyjnego brzegu. Na końcu nakłuj każdy pierożek wykałaczką, aby do środka pierożka dochodziło powietrze.
Pierwszą blachę pierożków piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 i piecz następne 20 minut. W temperaturze 170 stopni piecz kolejne blachy przez czas 30 minut.
Gwarantuję, że pierożki popękają. Standard ;)
Pomimo obficie wylanego soku i tak go będzie dużo  w środku pierożków!
Polecam zjeść w ten sam dzień :) ...ewentualnie dnia następnego, ale później już nie są takie dobre.



    Można też zrobić wersję mięsną :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dorsz pieczony w masełku czosnkowym

Składniki:
4 dorsze (tusze)100 g masła6 ząbków czosnku1 duża cebula1 średni pomidorSok z cytrynySezam do posypkiSólPieprzNaturalna przyprawa do rybRozmaryn+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ryby płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Tusze oprószamy dokładnie przyprawami, solą, pieprzem. Ryby układamy na dość dużym kawałkach folii, tak, aby na końcu szczelnie zawinąć zawartość. Skrapiamy lekko cytrynką i pozostawiamy je tak na 30 minut, by się zamarynowały. 
Połowę porcji masła rozpuszczamy na patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek. Środek tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie zawijamy w folię.
Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180  stopni. Dzięki masełku ryba nie jest sucha, a aromat iście zachęcający - pod warunkie…

Tarta cytrynowa z serkiem mascarpone

Długo nic się nie ukazywało, ale miejmy nadzieję, że z powodzeniem wróciłam :)

Ostatnio smak mi się zmienił na bardziej kwaskowaty - może to za sprawą mojej mamy, która nałogowo wciąga kwaśne żelki :)

Oto nowy mój przysmak - tarta cytrynowa - kwaskowata, na pysznym kruchym spodzie.


Składniki:

Spód:
220 g mąki
1/3 szklanki cukru pudru
mała szczypta soli
125 g masła, zimnego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa:
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3  łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny

Dodatki: cząstki migdałów, cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone (słodki)

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i odstawić.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól - wymieszać. Dodać masło pokrojone wcześniej w kostkę i zagnieść. Dodać żółtko i wodę i zagniatać dalej. Ciasto od razu można wyłożyć na formę ugniatając palcami równomiernie. Na czas rozgrzania piekarnika do 190 stopni, formę z ciastem włożyć do lodówk…

Tort bezowy z sosem malinowym

Składniki:

Spody (2 sztuki o średnicy około 25 cm):
8 białek
szklanka cukru pudru
szczypta soli

Masa:
250 g serka mascarpone
1/5 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki 30%
200 g borówek

Sos malinowy:
+ 200 g malin (również mrożonych) + 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Przygotować odmierzoną ilość cukru i sól.
Białka wbić do wysokiego naczynia i zacząć miksować. Gdy lekko się spienią, dodać szczyptę soli. Ubijać do pierwszej sztywności, po czym stopniowo dodawać cukier w małych ilościach.
Piana jest gotowa, jak nie rusza się po przechyleniu miski.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić termoobieg.

Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem i narysować równe obwody. Pianę wyłożyć równo w okręgach. Wyrównać.

Piec 5 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszyć do 130 i piec kolejne 100 minut.

Spody można przechowywać około tygodnia. Trzymać je w suchym i chłodnym miejscu.

Masę przyrządzić od razu przed podaniem tortu. Włożyć śmietankę na 15 minut do zamrażarki. Serek mascarpo…