Przejdź do głównej zawartości

Drodżdżowe jagodzianki z budyniem

Lubię rękoma ugniatać ciasto. Ale drożdżowe nie należy do najłatwiejszych ;) Pomimo ubabranej kuchni, jagodowe bułeczki wyszły całkiem pysznie :)





Składniki: 

 60 g masła
2 duże jajka
 150 g cukru pudru
300 ml mleka
 szczypta soli
2 duże jajka
 650 g maki pszennej
 20 g świeżych drożdży
1 budyń waniliowy
500g jagód


Przygotowanie:

Aby zrobić ten smakołyk na świeżych drożdżach najpierw musimy przygotować odczyn drożdżowy.

1. W małym rondelku roztapiamy masło do płynnej postaci.
2. Dwa jaja roztrzepujemy z cukrem pudrem.
3. Podgrzewamy lekko mleko i łączymy wcześniej przygotowane składniki.
4. Mąkę pszenną wymieszaj z gotowym odczynem drożdżowym, dodaj szczyptę soli. Połącz z resztą składników.
5. Wyrabiaj ciasto, jeśli będzie się kleiło i dodawaj stopniowo mąkę. Na koniec obtocz mąką, tak, aby się nie kleiła do rąk lekko podrzucając w górę.
6. Pozostaw w misce posypanej mąką w ciepłym miejscu pod ściereczką aż ciasto urośnie do dwukrotnego rozmiaru.

7. W międzyczasie ugotuj budyń i umyj jagody - delikatnie podsusz.
8. Wyłóż połowę gotowego ciasta na na stolnicę oprószoną mąką i ponownie lekko wyrób. Rozwałkuj na prostokąt wielkości blachy. Jedną część prostokąta wysmaruj budyniem i posyp jagodami. Zagnij rozwałkowane ciasto nieposmarowaną częścią i ostrożnie przełóż na blachy wyłożonej papierem do pieczenia. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
9. Ułożone dwa kawałki ciasta w blaszce pokroj wzdłuż oprószonym wcześniej mąką nożem.
10. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 35 minut.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dorsz pieczony w masełku czosnkowym

Składniki:
4 dorsze (tusze)100 g masła6 ząbków czosnku1 duża cebula1 średni pomidorSok z cytrynySezam do posypkiSólPieprzNaturalna przyprawa do rybRozmaryn+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ryby płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Tusze oprószamy dokładnie przyprawami, solą, pieprzem. Ryby układamy na dość dużym kawałkach folii, tak, aby na końcu szczelnie zawinąć zawartość. Skrapiamy lekko cytrynką i pozostawiamy je tak na 30 minut, by się zamarynowały. 
Połowę porcji masła rozpuszczamy na patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek. Środek tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie zawijamy w folię.
Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180  stopni. Dzięki masełku ryba nie jest sucha, a aromat iście zachęcający - pod warunkie…

Tarta cytrynowa z serkiem mascarpone

Długo nic się nie ukazywało, ale miejmy nadzieję, że z powodzeniem wróciłam :)

Ostatnio smak mi się zmienił na bardziej kwaskowaty - może to za sprawą mojej mamy, która nałogowo wciąga kwaśne żelki :)

Oto nowy mój przysmak - tarta cytrynowa - kwaskowata, na pysznym kruchym spodzie.


Składniki:

Spód:
220 g mąki
1/3 szklanki cukru pudru
mała szczypta soli
125 g masła, zimnego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa:
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3  łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny

Dodatki: cząstki migdałów, cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone (słodki)

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i odstawić.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól - wymieszać. Dodać masło pokrojone wcześniej w kostkę i zagnieść. Dodać żółtko i wodę i zagniatać dalej. Ciasto od razu można wyłożyć na formę ugniatając palcami równomiernie. Na czas rozgrzania piekarnika do 190 stopni, formę z ciastem włożyć do lodówk…

Tort bezowy z sosem malinowym

Składniki:

Spody (2 sztuki o średnicy około 25 cm):
8 białek
szklanka cukru pudru
szczypta soli

Masa:
250 g serka mascarpone
1/5 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki 30%
200 g borówek

Sos malinowy:
+ 200 g malin (również mrożonych) + 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Przygotować odmierzoną ilość cukru i sól.
Białka wbić do wysokiego naczynia i zacząć miksować. Gdy lekko się spienią, dodać szczyptę soli. Ubijać do pierwszej sztywności, po czym stopniowo dodawać cukier w małych ilościach.
Piana jest gotowa, jak nie rusza się po przechyleniu miski.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić termoobieg.

Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem i narysować równe obwody. Pianę wyłożyć równo w okręgach. Wyrównać.

Piec 5 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszyć do 130 i piec kolejne 100 minut.

Spody można przechowywać około tygodnia. Trzymać je w suchym i chłodnym miejscu.

Masę przyrządzić od razu przed podaniem tortu. Włożyć śmietankę na 15 minut do zamrażarki. Serek mascarpo…