Przejdź do głównej zawartości

Quiche Kopciuszka

Niedziela. Jutro do pracy. Co by tu przygotować do jedzenia? Znowu po weekendzie same resztki zostały.

Cóż..ciasto francuskie poddało mi pomysł. Kolejna tarta, która udała się lepiej niż poprzednie, mimo, że przyrządzona z resztek :)

Kopciuszek pewnie też jadł okruchy...stąd nazwa ;)



Składniki:

1 ciasto francuskie
pół serka mascarpone
100 ml jogurtu naturalnego
3 jaja
2 pomidory
skrawki upieczonego kurczaka
3 gałązki oregano
5 listkow bazylii
pieprz
sól

Przygotwanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia ciasto i nakłuj w kilku miejscach. Zmiksuj jaja, dodaj jogurt i serek mascarpone. Dodaj pieprz sól i poszatkowane drobno zioła.

Jednego pomidora pokrój w kosteczkę i razem ze skrawkami kurczaka posyp blaszkę. Zalej masą jajeczno-jogurtową, a na wierzch udekoruj tartę plastrami drugiego pomidora.

Zapiekaj ok 40 minut w piekarniku. Palce lizać! :)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dorsz pieczony w masełku czosnkowym

Składniki:
4 dorsze (tusze)100 g masła6 ząbków czosnku1 duża cebula1 średni pomidorSok z cytrynySezam do posypkiSólPieprzNaturalna przyprawa do rybRozmaryn+ folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ryby płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Tusze oprószamy dokładnie przyprawami, solą, pieprzem. Ryby układamy na dość dużym kawałkach folii, tak, aby na końcu szczelnie zawinąć zawartość. Skrapiamy lekko cytrynką i pozostawiamy je tak na 30 minut, by się zamarynowały. 
Połowę porcji masła rozpuszczamy na patelni na małym ogniu i podsmażamy sprasowany czosnek. Środek tusz polewamy rozpuszczonym masłem z czosnkiem, dodajemy 2-3 plasterki cebulki i 2 plastry pomidora. Na wierzchu każdej ryby kładziemy kawałek masła, które podczas pieczenia nada maślany smak całej rybie. Na koniec całość możemy lekko posypać sezamem. Tak przygotowane ryby, szczelnie zawijamy w folię.
Ryby pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180  stopni. Dzięki masełku ryba nie jest sucha, a aromat iście zachęcający - pod warunkie…

Tarta cytrynowa z serkiem mascarpone

Długo nic się nie ukazywało, ale miejmy nadzieję, że z powodzeniem wróciłam :)

Ostatnio smak mi się zmienił na bardziej kwaskowaty - może to za sprawą mojej mamy, która nałogowo wciąga kwaśne żelki :)

Oto nowy mój przysmak - tarta cytrynowa - kwaskowata, na pysznym kruchym spodzie.


Składniki:

Spód:
220 g mąki
1/3 szklanki cukru pudru
mała szczypta soli
125 g masła, zimnego
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa:
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3  łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny

Dodatki: cząstki migdałów, cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone (słodki)

Przygotowanie:

Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i odstawić.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól - wymieszać. Dodać masło pokrojone wcześniej w kostkę i zagnieść. Dodać żółtko i wodę i zagniatać dalej. Ciasto od razu można wyłożyć na formę ugniatając palcami równomiernie. Na czas rozgrzania piekarnika do 190 stopni, formę z ciastem włożyć do lodówk…

Chleb na zakwasie

Na czym polega sekret chleba pieczonego na zakwasie?



W przeciwieństwie do chlebów drożdżowych, ma on wiele dobroczynnych właściwości. Dzięki kwasom i dzikim drożdżom wraz z błonnikiem nasze jelita mogą prawidłowo funkcjonować. To co jemy zdecydowanie wpływa na to, jak się czujemy i co ważniejsze, na nasze zdrowie, dlatego musimy świadomie wybierać, co jeść, by nie zanieczyszczać swojego organizmu. Polecamy chleb na zakwasie, bogaty w witaminy B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, tak potrzebny młodym kobietom, szczególnie planującym zajść w ciążę.




Składniki:
1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej razowej/żytniej razowej lub innej jaką lubicie
1/6 szklanki siemienia lnianego 2 płaskie łyżeczki soli Garść pestek dyni Garść słonecznika Garść żurawiny 2 szklanki wody 5 łyżek zakwasu

Przygotowanie: 3 godziny przed przygotowaniem chleba wyciągnij zakwas z lodówki, aby miał temperaturę pokojową, gdy będziesz go używała.Wszystkie składniki wymieszaj i dobrze ugnieć na jednolitą masę, nie za twardą. Jeś…